Jellemzök - Deutsche Dogge HU

Deutsche Doggenzucht vom Wölfle
Direkt zum Seiteninhalt
származási hely:NémetországEredeti feladata:Korábban vadászkutyaként használták nagyobb vadak vadászatához; ma őrkutya és családi kutya.Eredeti neve:Deutsche DoggeAngol neve:Great DaneEredete:Ősi fajta, származása vitatott; a németek és a dánok egyaránt saját nemzeti kutyájuknak tekintik.
este: A dog hatalmas kutya, amelyben a nemes külső robusztus felépítéssel, az erő eleganciával párosul. Testének hossza megegyezik a marmagasságával, bár a szukák teste valamivel hosszúkásabb lehet. A rövid, erős, feszes háton a váll a legmagasabb pont; a lágyék erőteljes és kissé ívelt. A mérsékelten hosszú, magasan tűzött farok vége a csánk alá, de minimum a csánkig ér; a tövénél vastag, majd kihegyesedik. A mellkas széles, és egészen a könyökig ér. A has lágyan ívelt. A hosszú lapocka ferdén áll, a könyökök szorosan a testhez simulnak. A lábak hosszúak, feszesek és függőlegesen állnak. A kerek mancsokon az ujjak rövidek, erősen íveltek, és szorosan egymás mellett helyezkednek el. Az izmos, feszes, gyönyörűen ívelt nyak magasan áll.
Feje: A dog feje hosszú, keskeny és feltűnő. Szögletesnek kell látszania. A stop határozott, a szemöldök jól fejlett. A koponyatető és az egyenes orrnyereg párhuzamos egymással, a koponya és az arcorri rész egyforma hosszúságú. A fej oldalról nézve keskeny, széles orrnyereggel és gyengén fejlett pofaizmokkal. A telt ajkak az orrtól függőlegesen lógnak lefelé. A fül magasan tűzött, és a fej mellett lóg.
Kerek szemei közepes nagyságúak, a szemhéjak feszesek. A tekintetük józan és eleven. A dog harapása ollószerű.
Marmagassága: A kanok marmagassága legalább 80 cm, a szukáké legalább 72 cm. Felső határ nincs meghatározva, és jobb, ha az állat magassága meghaladja a minimálisan előírt értéket.
Marmagasság minimum: 72
Marmagasság maximum: 90
Testtömege: A dog általában 55-85 kg súlyú, a nagyságától, a nemétől és a testfelépítésétől függően.
Szőrzete: Igen rövid, sűrű, fényes és testhez simuló.
Színei: Háromféle színváltozatban ismert:
- Csíkos: ide tartoznak a sárga és a sárga alapon csíkos egyedek. A sárga dog színe a világos aranysárgától a sötétsárgáig terjedhet, lehetőleg fekete maszkkal. A csíkos egyedek alapszíne ugyanilyen, ám azon erős fekete csíkozás látható.

- Fekete vagy foltos: a fekete dog csillogó fekete, sötét szemmel, esetleg néhány apró fehér folttal. A foltos színváltozatot harlekin néven ismerik. Ezeknél a kutyáknál hófehér alapon fényes fekete foltok láthatók; az egyenetlen szélű foltok a testen elszórva helyezkednek el. Néhány kékes árnyalatú folt is megengedett, de a barnás árnyalat tiltott. A nagyon világos foltozású egyedeknél a hús színű orrtükör és száj szeglet is megengedett. A szemnek lehetőleg barnának kell lennie, azonban elfogadott a kék de nem vízszínű szem is. Az orrnak, a szemek és az ajkak peremének pedig feketén pigmentáltnak.

- Kék: lehetőleg egyöntetű acélkék, sárgás vagy feketés beütés nélkül. Néhány kisebb fehér folt és a világos színű szem megengedett.

- Mentolos: A fekete szőrzete mintegy köpenyként borítja be a kutyát, csak a mell, a nyak, a has, az orrsáv, a lábak és a farok hegye fehér. Előfordul hogy a fekete köpenyben is vannak fehér pettyek.

- Merle: Szürke alapon fekete foltozást jelent. Ezeknél a példányoknál a szukákat be lehet vonni a tenyésztésbe, de a kanokat nem.
Alomszáma: 5-10 kölyök
Várható élettartama: 8-10 év
Vérmérséklete
Jelleme: A dog érző szívű kutya, amely kifejezetten hűséges a gazdájához és a családjához. Igen érzékeny állat, a kemény szavak nagy fájdalmat okoznak neki. Értelmes és kíváncsi, nem sok minden kerüli el a figyelmét. Józan és kiegyensúlyozott állat benyomását kelti. Kiváló őrkutya, főként a kan – azt mondják, a betörő bejutni még bejuthat egy olyan házba, ahol dog is lakik, de kijutni már nem fog onnan. Gyakran azt hiszi az ember, hogy mélyen alszik, de folyamatosan figyeli a környezetét, bár csak a szemöldökét vonogatja. Ha bármilyen szokatlan esemény történik a másodperc tört része alatt felpattan. Nem nagyon szokott ugatni. Más masztiff jellegű kutyákhoz hasonlóan nem túl érzékeny a fájdalomra, éppen ezért előfordulhat, hogy betegségét vagy sérülését nem veszik észre azonnal. Nem való neki a rideg tartás; az otthon melege és kényelme sokkal jobban illik hozzá. Amennyiben mégis kertben tartjuk fűtött, huzatmentes helyet és puha, kényelmes fekhelyet kell biztosítani számára.
Társas viselkedése: A dog nagyon odaadóan viselkedik a családjával, az idegenekkel szemben rendkívűl bizalmatlan, bár megfelelő szocializációval sokat lehet javítani e viselkedésén. A család barátait lelkesen üdvözli. A házi- és haszonállatokkal, valamint a gyerekekkel általában jól kijön, jóllehet a szocializáció szerepe itt is igen nagy. A fajtársakkal sem szokott gondja lenni, bár egyes kanok szeretik bebizonyítani fölényüket más kanokkal szemben.
Nehéz kihozni a béketűrésből; nagyon sok tényező kell hozzá, de ha ez sikerül, akkor nagyon vigyázni kell vele. A méretéből és tömegéből adódóan veszélyes lehet, hiszen az arca a mi arcunkkal és nyakunkkal van egy magasságban. Ritkán harap, inkább a testtömegét használja; a teljes súlyával ránk nehezedik.
Olyan család ahol gyakoriak a hangos szóváltások és viták, ne vegyenek dogot, mert ezeket nehezen viseli. Mindig a gyengébb fél mellé áll és egyszer azon kaphatjuk magunkat, hogy a gyerekek nevelése közben egy 80 kg-s doggal nézünk farkasszemet! Nyugodt higgadt környezetben tökéletes családi kutya.
Általános gondozási tudnivalók
Szőrzetápolási igénye: Szőrzete nem sok törődést igényel. Vedlés idején gumis kopókesztyűvel lehet a legkönnyebben eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. Puha fekhelyet kell biztosítani a számára, hogy ne alakuljanak ki a testén felfekvések. Az olyan gyorsan növekvő kutyafajtáknak, mint a dog, a fejlődés időszakában sok törődésre van szükségük. Elsőrendű fontosságú a helyes táplálkozás, és az, hogy a testmozgása kiegyensúlyozott és mérsékelt legyen. A karmait röviden kell tartani.
Tanítása: A dog igen rövid idő alatt igen nagyra nő, ezért már az egészen kicsi kölyköt el kell kezdeni arra nevelni, hogy ne rángassa a pórázt. Megértő, következetes és harmonikus módon kell nevelni. Nagyon érzékenyen reagál gazdája hanghordozására, gyakran egy barátságos kérés is elegendő ahhoz, hogy megtegye, amit mondanak neki. A szigorú nevelés nem hoz jó eredményeket. A hosszú, egyhangú foglalkozásokat rosszul tűri – ilyenkor elveszíti az érdeklődését. A legjobb eredményeket változatos módszerekkel és a jó teljesítmény jutalmazásával lehet elérni.
Mozgásigénye: A séták alkalmával is keveset mozog ritkán rohangál feleslegesen, többször meggondolja, hogy fusson-e vagy sem. Amennyiben rászánja magát akkor ne kerüljünk az útjába, mert simán keresztül megy rajtunk és annak komoly sérülés lehet a végeredménye. Ritkán csavarog el gazdája mellől, általában a közelében marad. Az eső azonban lerövidítheti a sétákat, mivel ez a kutya többnyire nem kedveli sem az esőt, sem a hideget. Ha elegendő mozgáshoz jut, a szobában rendszerint nyugodtan viselkedik. A dog túl nagy állat a lakóházi lakásokhoz, és a lépcsőmászás sem tesz jót neki.


Alkalmazásai: A dogot ma már szinte kizárólag családi kutyaként tartják, bár vannak olyan példányai, amelyek nagyszerű eredményeket értek el az engedelmességi próbákon. Nagyszerű szaglásának köszönhetően kiváló nyomkereső kutyává nevelhető.
Zurück zum Seiteninhalt